пʼятницю, 2 грудня 2022 р.

 3 грудня виповнюється 300 років від дня народження українського філософа, просвітителя, гуманіста, поета, який увійшов до списку 100 найвідоміших філософів світу, поряд з Сократом, Епікуром, Конфуцієм та іншими.

Філософ, вчення якого про любов, свободу і життя зберігає актуальність через багато століть після його смерті. Григорій Сковорода є єдиним європейським філософом, який доводив вірність власного бачення світу всім своїм життям. Мислитель говорив, що у кожної людини в житті є своє призначення, завданням кожного з нас є пошук єдино вірного шляху, особливої місії на землі. Сковорода був патріотом і борцем за українську незалежність, він дуже важко переніс знищення імперською владою Запорозької Січі.

Григорій Сковорода був унікальним педагогом-новатором, він постійно намагався вийти за рамки загальновизнаних канонів, його методи викладання не припадали до душі російському царському режиму. Але він ніколи не зраджував своїм принципам і часто залишав таку роботу. Протягом свого життя Сковорода працював учителем та викладав в навчальних закладах. Він був також надомним педагогом. Педагогічний талант Сковороди був настільки блискучим, що він розробив власну методику навчання - він прагнув, щоб його учні освоїли в першу чергу вміння мислити, аналізувати, робити власні висновки. Подібне новаторство не прийшлося до вподоби владі того часу, нерідко кар'єра вчителя закінчувалася безславно. Проте успіхи учнів педагога-просвітителя можна розглядати як об'єктивний показник якості його викладання.

Григорій Сковорода - «вічний мандрівник», він обійшов пішки Угорщину, Австрію, Польщу, Німеччину, Італію. Знайомився із ученими, відвідував лекції в університетах.

Він завжди виявляв зневагу до чиновників. Нібито одного разу його запросила Катерина ІІ. Коли імператриця увійшла до приймальні, всі присутні вклонилися їй, крім Сковороди, який пояснив це так: «Не я хотів тебе бачити, а ти сама захотіла подивитися на мене. Як же ти мене роздивишся, коли я вдвічі зігнуся?!»

Вважається, що Сковорода знав дату смерті. 9 листопада 1794 року поет, за переказами, викопав собі могилу, одягнув чисту білизну і навіки заснув. На місці його упокою, як він і заповідав, немає хреста, тільки камінь з написом: «Світ ловив мене, але не спіймав».

За посиланням та з добірки книжок можна дізнатися більше про життя і творчість Славетного Українця Григорія Савовича Сковороди 👇👇👇



Немає коментарів:

Дописати коментар